Mehiläisiä ja hunajaa

Tilalla on tarhattu mehiläisiä vuodesta 2011 lähtien. Rotuna meillä on italialainen mehiläinen. Mehiläiset ovat meillä hunajan tuottajia, sekä erittäin tärkeitä marjojen ja muiden kasvien pölyttäjiä. Niitä työskentelee myös meidän omilla marjatiloillamme.

Mehiläisvuosi alkaa aikaisin keväällä pajun kukinnan aikaan, mikä on ensimmäinen tärkeä satokasvi. Siitä  ne saavat myös runsaasti siitepölyä toukkien ravinnoksi. Pajun jälkeen mehiläiset keräävät mettä voikukista, mustikasta, puolukasta, sekä muista marjakasveista. Juhannuksen tienoilla kukkii vadelma, mikä on yksi tärkeimmistä mesikasveista apilan ja horsman ohella. Keräämästään medestä mehiläiset valmistavat hunajan.

Hunajan myymme suoraan tilalta sekä kuluttajille että lähiseudun kaupoille. Hunajaamme ei ole kuumennettu missään käsittelyn vaiheessa. Linkouksen jälkeen hunaja selkeytetään 1-2 vrk, jonka jälkeen se siivilöidään ja vaivataan hienokiteiseksi. Kun hunaja on sopivan samettista, varastoimme sen säilytysastioihin. Purkitamme hunajaa ympäri vuoden menekin mukaan. Hunajaa on saatavana 450 g purkeissa, 350 g pursopulloissa, sekä irtotavarana omiin astioihin. Syksyisin linkousaikana hunajaa saa myös vaivaamattomana.

Hunajan lisäksi mehiläisten valmistamia tuotteita ovat mm. mehiläisvaha ja propolis. Mehiläisvahaa ne erittävät vaharauhasistaan. Siitä ne rakentavat kennoston pesiinsä. Se on myös oiva materiaali ekologisiin, puhtaasti palaviin kynttilöihin, sekä erilaisiin voiteisiin, kuten kuusenpihkavoiteeseen, jota valmistamme tilalla.

Propolista, eli kittivahaa, mehiläiset valmistavat mm. kuusen, koivun, pajun ja männyn silmuista. Propoliksella on monia hyödyllisiä ominaisuuksia. Propolista voi käyttää ulkoisesti mm. ihonhoidossa haavoihin ja hyönteisten puremiin. Sisäisesti propolis sopii flunssan ja nielun hoitoon. Mehiläispesässä propoliksella on tärkeä tehtävä pitää bakteerit pesästä loitolla.

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close